Çalışma Alanları

Dondurarak Kurutma Uygulamaları

Dondurarak kurutma teknolojisi gıda, kimya sanayi, ilaç endüstrisi,biyoteknoloji ve uzay çalışmaları gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Dondurarak Kurutma, ürünün ilk önce dondurulması ardından ortamdaki basıncın düşürülerek içerdiği suyun sıvı hale geçmeden buharlaştırılması ile gerçekleşir. Bu sırada ürünün kimyasal ve fiziksel özelliklerinin çok büyük bir kısmı korunur. Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki bu yöntem ile gıdaların besin değerleri %97 oranında korunmaktadır. Dondurarak kurutma işlemi sırasında gıdaların özelliğine bağlı olmakla birlikte su içerikleri yaklaşık %98 emilir. Bu işlem ürünlerin raf ömürlerini uzattığı gibi saklanması ve taşınmasını daha ekonomik ve kolay hale getirir.

Diğer taraftan güneşte kurutma, fırında kurutma, mikro dalga ile kurutma gibi geleneksel kurutma yöntemlerinde ise taze ürün, içeriğinde bulunan vitamin, aminoasit, protein gibi faydalı maddelerin büyük bir kısmı uygulanan ısıl işlem dolayısı ile kaybeder. Ayrıca orijinal koku, şekil, form ve rengi de büyük ölçüde kaybolur. Bu yöntemler ile yapılan kurutma işlem süreçleri genellikle dış ortama açık olması sebebiyle de kalite ve gıda güvenliği konuları ayrıca sorgulanmaktadır. Yukarıda özetlenen olumsuzlukların dışında geleneksel kurutma yöntemleri basit ve ekonomik olması nedeniyle yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Gelişen tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin giderek daha bilinçli ürün tercihleri, kuru gıda pazarında da kendini hissettirmiştir. Günümüzde tüketiciler bu tip ürünlerde tercihlerini mümkün olduğunca organik, katkısız ve hijyenik olanlardan yana kullanmaktadır. Tüketim tercihleri bu yönde olanlar için Dondurarak Kurutulmuş gıda maddeleri en iyi alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu teknoloji kullanılarak birçok meyve ve sebze mükemmel bir şekilde kurtulmaktadır. Hazır yemek ve çorbalar, vejetaryan ürünler, beyaz ve kırmızı et ve et ürünleri, sütlü tatlılar buna örnek olarak sayılabilir. Dondurularak Kurutulmuş ürünlerin raf ömürleri besin değerlerini büyük oranda koruyarak, normal oda koşullarında ve ışıktan koruyarak uygun kaplarda saklandığında 15-20 yıla kadar çıkmaktadır. Ağırlıklarının da yaklaşık %90-95 ini kaybeden bu ürünler, kampçılık, dağcılık, yatçılık gibi faaliyetlerde ayrıca acil durum stoklarında, savaş ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarda da mükemmel bir alternatif oluşturmaktadır.